неділю, 12 січня 2014 р.

«Світ казкових перевтілень»
170 років книзі Ганс Хрістіана Андерсена «Снігова королева»

              Ганс Хрістіан Андерсен (1805-1875) — король казки.
В цьому році відзначається цілих два ювілеї казки Г.Х. Андерсена.
  «Снігова королева»
Вперше вона була надрукована 170 років тому в двотомнику «Нові казки» , виданому у 1844 - 1848 роках. Зібрання творів Андерсена російською мовою в перекладах з данського П.Г. і А.В. Ганзен, які вважаються кращими в світі, з'явилися в 1894-1899 роках, тобто 120 років тому.
      Але перш ніж з'явилася прозаїчна «Снігова королева» Андерсеном була написана однойменна віршована казка.  Як і багато інших перших літературних казок письменника 1820 - початку 1830 -х років,  вони були пов'язані з народними переказами.  Героїня - Снігова королева, близька до образу крижаної  діви з данських народних переказів, забирає нареченого у молодої дівчини.
     У «Снігової королеви» 1840 -х років письменник зберіг фабулу народних переказів  і віршованої казки 1820-х років. Це перша велика за обсягом казка Андерсена.
Андерсен писав, що в цій казці «почуття здобуває перемогу над холодним розумом».
Казки Андерсена перекладені більш, ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок, балетів тощо.
           За допомогою книги та мультфільмів підчас казкової мутляндії  «Світ казкових перевтілень» у бібліотеці-філії №8 для дітей для користувачів бібліотеки була відкрита казкова сила Г.К. Андерсена. Діти відчули емоційно добре серце, щирі почуття героїв цієї казки.
            В казці чуйність, дружба допомагає дівчинці знайти Кая і розтопити його серце, саме сила добра, дружби та взаємодопомоги, стає на перешкоді кришталевій силі зла. По закінченню казкової мутляндії діти поділилися своїми враженнями від побаченого. А також залюбки прийняли  участь в літературній вікторині «Розтопимо кришталеву силу зла»



Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую!